Naprapatbehandling

Hur går det till?

När du bokar en naprapatbehandling börjar besöket med att du får berätta om dina besvär. När fick du ont? Vart känns det som mest? Har du haft likande besvär innan?

Terapeuten kommer ställa kompletterande frågor kring det du berättar med syfte att förstå din smärtupplevel och utesluta kontraindikation till behandling.

Efter det en undersökning. Du får röra på dig, naprapaten kommer känna efter och göra tester. Med anamnes och undersökning som grund berättar terapeuten orsaken till besväret och vad ni tillsammans kan göra åt det.

Din terapeut rekommenderar en lämplig behandlingsmetod utifrån dina besvär. Ofta sker en kombination av behandlingsmetoder, exempelvis massage, triggerpunktsbehandling och ledmanipulation. Du som patient får självklart vara med och bestämmer behandlingsformer. Tycker du extra mycket om massage kan din terapeut anpassa behandlingen utefter det.

Du och din terapeut kommer överens om en behandlingsplan och ett upplägg. Behandlingsplanen innehåller förväntningar, behandlingsmetoder, antal besök. Eventuella frågor du har kommer kunna besvaras.

Om du är lite extra motiverad kan din terapeut ge dig hemövningar att göra. Patienter som är delaktiga i sin vård får ofta bättre resultat.

Vad kan man få hjälp med hos en naprapat?

Vi kan hjälpa dig med bland annat.

-Hälsporre

-Löparknä

-Ryggont

-Huvudvärk

-Nackspärr

-Axelbesvär

-Muskelspänningar

och mycket annat. Är du osäker på om vi kan hjälpa dig med din åkomma så kan du boka tid för konsultation.

Behandlignstekninker

Vad är massage?

Massage är en behandlingsform där terapeuten knådar dina muskler för att få dem att slappna av och minska din smärta. Man använder ofta händerna för att utföra massagen och behandlingen går att anpassa efter önskemål.

Vad är manipulation?

Manipulation används av främst naprapater, kiropraktorer och osteopater som ett sätt att behandla kroppens alla leder. När man knäcker en led brukar det leda till minskad smärta i området genom påverkan på nervsystemet. Man kan även känna sig rörligare efter en ledmanipulation.

Vad är triggerpunktsbehandling?

Triggerpunktsbehandling är en massagemetod där man nyper tag om ömma muskler och håller tills patienten inte längre upplever någon smärta. Det är ett effektivt sätt att behandla muskler på och efterföljs ofta av en avlsappningskänsla efter behandlingen. Triggerpunktsbehandling kan göra aningen ont. 

Vad är stötvåg?

Stötvåg är en tryggvåg som appliceras mot den del av kroppen du har ont på. Stötvågsmaskinen genererar stötar i olika hög kraft beroende på vilket område man behandlar. Effekten av stötvågen är minskad smärta, vävnadsåterbyggnad och ökning av aktivitet i cellerna. 

Vad är dry needling?

Dry needling är ett sätt att använda nålar på. Det skiljer sig från akupunktur på så sätt att man enbart syftar att behandla en specifik muskel åt gången istället för att uppnå någon systematisk effekt. Musklerna kan rycka när nåler förs in och en känsla av kramp är vanligt. Efter behandlingen är man ofta väldigt avlsappnad med viss risk för träningsverk.

Vad är ultraljud? 

Ett ultraljud används för att diagnostisera skador genom att skicka ljudvågor in i huden. Det är bland de bästa sätten att diagnostisera muskelbristningar, inflammationer och vätskeansamlingar.

 

Definition av naprapati

Naprapati definieras som ett system för specifik undersökning, diagnostik, manuell behandling och rehabilitering av smärta och dysfunktion i rörelse- och stödjeorganen. Den naprapatiska manuella terapin syftar till att återskapa funktion och minska smärta i det neuromuskuloskeletala systemet genom att påverka strukturer i och omkring ryggraden och andra leder.