Dry Needling

Akupunktur och dry needling är två olika alternativa smärtlindringsmetoder som använder akupunktur nålar. Studier har visats att båda metoder kan vara effektivt mot olika typer av muskel och ledbesvär.

Dry Needling

Dry needling är en metod som används för att få muskler att slappna av och släppa lokala kramper. Genom att upprepat sticka nålen i det lokalt spända området uppkommer muskelsammandragningar. När dessa sammandragningar upphör får du en mer avslappnad muskel och mindre värk. Dry needling kan även användas för att behandla akuta och kroniska muskel/senfästesinflammationer och överbelastningsskador, t.ex. tennisarmåge.

Akupunktur

Västerländska studier på djur och människor har visat att det är nervsystemet som skapar effekterna av akupunktur. Nålarna aktiverar nervtrådar i hud och muskler. Nervtrådarna skickar impulser till ryggmärgen och vidare till hjärnan. Impulserna leder till att kroppens egna smärtstillande ämnen, så kallade endorfiner, frigörs. Endorfiner liknar morfin och har en lugnande och avslappnande effekt som kan göra att man får mindre ont.

Även så kallade transmittorsubstanser, det vill säga kemiska ämnen som hjälper till att föra över information i hjärnan och nervsystemet påverkas av akupunktur.